Offentlig

Deichman

Løsning AV, Bilde, Digital Signage, Lyd, Styringssystemer
Bransje Offentlige bygninger
Når 2019
Lokasjon Bjørvika, Oslo
Kunde Deichman

Presentations Data signerte i november 2018 en avtale for audiovisuelle løsninger til det nye Deichmanske Bibliotek i Bjørvika. Avtalen omfattet lyd- og bildeløsninger, lysløsninger, samhandlingsløsninger, informasjonssystemer og multimedia løsninger. Alle løsningene som er levert er designet for å lage et fremtidsrettet, tidsriktig, brukervennlig og driftssikkert audiovisuelt miljø.

 

 

Prosjektet ble ferdigstilt i desember 2019 og det nye biblioteket åpnet våren/sommeren 2020

Deichmanske Biblioteket er et moderne og dynamisk bygg med innhold som formes av menneskene som bruker det. Deichmans historiske boksamling har fått sin fortjente plass åpent blant publikum og de inviteres til å fordype seg i litteraturen på deres egne premisser. Med en sentral plassering, åpne og frie tjenester er biblioteket tilgjengelig for alle. Deichmanske bibliotek skal møte fremtiden gjennom å bevare det beste av bibliotekets kjernetilbud samtidig som en ny arena for aktivitet hvor audiovisuelle virkemidler står sentralt.

Deichman Bjørvika består av seks etasjer med litteratur, lese- og studieplasser, scener, kinosal og verksteder – for store og små. Hver etasje har ulik atmosfære, ulike funksjoner og muligheter. Det finnes en rekke kreative rom som er tilrettelagt for varierte aktiviteter som læring, opplevelse, debatt, egenproduksjon og utforskning.

 

For denne type leveranser er tillit og god relasjon svært viktig og

Presentations Data har gjennom alle prosjektets faser levert særdeles god kompetanse, kvalitet og kapasitet. De har videre samhandlet på en utmerket måte når det kom til å løse krevende tekniske løsninger innenfor kost, tid og kvalitet. Det være seg mot prosjekteringsgruppa, brukere, andre utførende og byggherre. Byggherren er svært godt tilfreds med Presentations Data sin innsats og leveranse i prosjektet. Presentations Data har levert godt på prosjektmålene økonomi, kvalitet og tid.

Torbjørn Strand Rødvik, ÅF Advansia AS

 

Kino
I underetasjen har biblioteket fått en egen kino med plass til 68 personer. I kinoen har vi installert moderne, kraftig flerkanals kinolyd som er tilpasset mange bruksområder. Her skal man i tillegg til kinovisninger kunne bruke salen til foredrag, debatter, teater, dans med mer. Kinosalen har fått en kraftig kino-projektor med egen mediaserver, et kinolerret med tre integrerte fronthøyttalere (bak lerretet) og en rekke surroundhøyttalere fordelt utover i rommet. I taket har vi levert spotter og lamper til å skape fokus- og stemningslys.

Multifunksjonssal
I underetasjen har vi også levert en multifunksjonssal med sitteplass til 160 personer. Deichman salen skal kunne brukes til alle typer eventer. Som boklanseringer, pressekonferanser, konserter, foredrag, filmvisning og teater. Denne salen har en svært fleksibel utforming med to lerret. Et lerret forbeholdt innhold og et til å stemningssette salen.  Til salen har vi levert et moderne, kraftig og høykvalitets lydanlegg med en fleksibel lydrigg. Det vil si at de fleste eventer kan gjennomføres her, uten at det er behov for å supplerer med eksternt utstyr. Det er etablert en kabelgruve i gulv for full fleksibilitet i forhold til AV-teknisk kabling og en regiplass, hvor man kan kjøre regi/ styring om man ønsker å tilkoble de eksterne lyd- , lys og bilde miksere for full funksjonalitet. Til salen har vi også levert lys. Moving heads som skaper spennende effekter på vegger, søyler, gulv og i tak, samt spotter til fokuslys.


 

Greenroom
I tilknytning til Deichmansalen finner man et Greenroom, der artister kan forberede seg og samtidig følge med på hva som skjer i Deichmansalen på en flatskjerm og et sett vegggmonterte høyttaler  som formidler live videobilde og lyd overført fra salen.


Barneavdelingen, Interessevekkende Adkomst
I andre etasje kommer du inn i fortellingenes verden med skjønnlitteratur for barn og ungdom. I denne etasjen finner du bl.a  Fuglefjell, Lesehule og  formidlingsrom. Det første barna møter når de kommer til barneavdelingen er Interessevekkende Adkomst. Dette er et rom med hele tre forskjellige huler som barn kan krype i og gjennom og leke seg med. To av de er utstyrt med et lite lydanlegg som automatisk spiller et lite lydklipp ved bevegelse i hulen. Den største hulen har flere kikk- og lyttehull på utsiden, der barn kan titte inn og se en liten film eller sette øret til og høre f eks. dyrelyder eller sanger. I den midtre hulen har vi til og med installert en LED skjerm i taket som bidrar til å gjøre det til en spennende opplevelse . Alt av lyd og bilde oppdateres, skjemalegges og avspilles av Scala. 

Uformell Møteplass
På veien videre inn i barneavdeling finner man en uformell møteplass med tre touchskjermer som benyttes til interaktiv kunnskapsformidling og enkle spill. Spill- og kunnskapsinnholdet kan enkelt endres og tilpasses av personalet. 

Utenfor denne møteplassen har vi også installert et interaktivt spillbord (touch skjerm) der barn enkelt kan velge ønsket spill og spille, opptil fire om gangen, med hverandre.

Fuglefjell
I Fuglefjell er bygget utformet som et “fuglefjell”.  Dette området er mindre, mer intimt og beregnet for spennende høytlesninger. Her har vi levert lyd-løsning med tilhørende trådløse mikrofoner, i tillegg til spot-belysning, projektor og elektrisk lerret som kan benyttes ved høytlesning. Vi har dessuten levert fire lyddusjer inne i Fuglefjell amfiet  som kan sende ut stemningsfulle lyder for å skape spennende opplevelser for barna. Lyddusjene oppdateres, skjemalegges og avpilles automatisk via Scala. Lyd lys og bilde betjenes via et trådløst touchpanel.

Lesehule
Lesehulen er et mørk rom med myke og behagelige puter. Her har vi installert en større LED skjerm i taket slik at barna kan ligge på putene og se på levende bilder av bla. universet, himmelen, skog og annet stemningsskapende innhold. I veggen er det innfelt et antall høyttaler som bidrar til å stemningssette innholdet som vises i taket. Det er mulig å koble til f eks laptop for å avspille lyd og bilde i forbindelse med historiefortellinger. 

Formidlingsrom
I dette rommet er veggene kledd med whiteboardtavler som barna kan tegne på. Samtidig kan kan det  pustes ekstra liv i rommet via den takmonterte projektorløsning som brer seg over hele den ene veggen med tilhørende lyd og lyssetting som automatisk farger rommet i forhold til innholdet som vises på veggen. Selv gulvet kan forvandles til en interaktiv flate der barna selv kan velge- og spille forskjellige spill gjennom å bevege seg rundt på gulvet. Også her er det mulig for personalet å enkelt koble seg på for å spille av eget innhold på vegg og høyttalersystem. 

Lesefjell
I et annet område av barneavdelingen har vi etablert enda en løsning for enkel formidling av audiovisuelt innhold. Her har vi i en nisje installert en projektor som bakprosjiserer på et motorisert lerret. I arealet foran nisjen er det installert et lydanlegg med et antall takmonterte høyttalere og trådløse mikrofoner som benyttes til bla. historiefortelling. 

Visningsrom
I tredje etasje har vi installert en komplett minikino med 4K bildeflate og et kraftig 7.1 surround lydanlegg. Anlegget er utstyrt med egen Blu-Ray spiller og opplegg for avspilling av innhold fra husets sentraliserte mediaserver. Anlegget betjenes i sin helhet fra touchpanelet installert i rommet. 

 

Filmstasjoner
I avdelingen for utlån av film er etablert fem filmstasjoner, som hver har en TV skjerm, et touchpanel, en Blu-ray spiller og et keyboard samt to sett hovedtelefoner. Her kan publikum via to forskjellige online tjenester og deres lånekort, se på film etter eget valg. Det er også mulig å låne en film fra mediebiblioteket og avspille på Blu-ray spilleren.

Spillrommet
I tilknytning til mediebiblioteket finner du Spillrommet. Dette er et avgrenset og lydisolert rom der det finnes tre spillstasjoner med hver sin spillkonsoll; henholdsvis Playstation, XBox og Nintendo Switch. To av spillstasjonene har flatskjerm, lydplanke og hodetelefoner som bidrar til en optimal spillopplevelse . Den tredje spillstasjon har en projektorløsning med stort bilde, et større lydanlegg og hodetelefoner. I dette rommet kan brukerne låne og spille elektroniske spill etter eget valg. Personalet kan via touchpanel bestemme om lyden skal avspilles på de tilhørende lydanlegg eller begrenses til hodetelefonene dersom flere spiller samtidig.

Scene- Musikkavdelingen
Beveger man seg videre innover i 3. etasje kommer man til Scene- Musikkavdelingen.
Her finner man både Instrumentprøvestasjoner, DJ stasjoner, musikkstudier, samt en scene til bruk for diverse musikalske opptredener.

Instrumentprøving
På Instrumentprøving finnes det fem ulike stasjoner med hver sitt instrument. Her er det bare å ta tak i ønsket instrument og gå i gang med å spille. Hver stasjon har i tillegg til instrumentet en touch-skjerm der det er mulig å hente opp spesial fremstilte instruksjonsvideoer med ønsket vanskelighetsgrad for det aktuelle instrumentet. Fra et spesialbygd betjeningspanel justeres lyd på hhv instrument og instruksjonsvideo som avspilles på hodetelefoner. Det er også mulig å spille sammen med en eller flere av de andre instrumentprøvestasjoner. Dette må  “åpnes opp for” av personalet via et sentralt plassert Crestron betjeningspanel.

 

Scenen
Her er det installert en takrigg foran scenen med aktive høyttaler, spotlights og projektor samt et stort motorisert lerret i bakkant av scenen. Utstyret i takriggen samt lerret og øvrig belysning i området betjenes via et trådløst Crestron panel. Tilkobling til lydanlegg og projektor via AV/IP løsning og nettverk fra et tilkoblingspanel i scenen. Anlegget kan enkelt suppleres med ekstra høyttalere, audiomikser med mer på bakken, fra den portable utstyrsbasen.

DJ stasjoner
Ved scenen har vi levert to komplette DJ miksere som ungdommen kan benytte seg av. Her er det naturligvis også mulig å spille på lydanlegget i taket dersom personalet på biblioteket åpner opp for dette via det trådløs betjeningspanelet. 

 

Formidlingsamfiet / Skogen
Dette området, også kalt både Skogen og Kringsjå, representerer det største åpne arealet i biblioteket og brer seg via de store trinnene i amfien over to etasjer. Her finner man fleksibelt møblement og en fantastisk utsikt mot operaen. Det rigget for aktiviteter for folk i alle aldre, alt fra  forfattermøter og til andre litterære arrangementer og eventer. Her har vi bl.a. installert en enkel lysrigg med spots og en projektor med tilhørende motorisert lerret som er innfelt i en nisje dekorert med grønne planter. For Skog og amfi/Kringsjå har vi i tillegg levert et fleksibel lydanlegg med mikrofoner og mulighet for oppkobling og supplering av husets mobile utstyrspark ved større events. Både de audiovisuelle funksjoner, lysrigg og lyset i taket kan enkelt betjenes via et trådløst touchpanel.

Kurs-/møterom
Det nye biblioteket er også utstyrt med flere rom for møter, kurs og samhandling i grupper. Vi har blant annet levert to kursrom og fem store møterom.  Disse rommene er utstyrt med 86 eller 98 tommers 4K flatskjermer, integrert lyd i himling, trådløse mikrofoner og noen av rommene har i tillegg opplegg for gjennomføring av møter via MS Teams. Betjening av fasilitetene gjøres via brukervennlige betjeningspaneler med touchoverflate..

Kantine
Også de ansattes kantine er rigget for møter og presentasjoner med projektor, motorisert lerret,  lydanlegg, trådløse mikrofoner og et trådløst touchpanel for enkel betjening av både lys-, lyd og bilde.

AV/IP, Dante, Crestron styring
Signaldistribusjon og betjening av alle AV-installasjoner er basert på AV over IP og Dante via husets nettverk.

Teleslynge
Med få unntak har alle AV installasjoner mulighet for å tappe lydanlegget slik at tilkobling av det portable teleslynge anlegg er mulig. I Deichmansalen, Kino og kursrommet Blankvann er det fast installert teleslynge opplegg og i de betjente info stasjoner er det installert skranketeleslynge.

Informasjonsformidling/
Infonisjer

For å gjøre det lett for biblioteket å informere alle besøkende om hva som skjer i bygget og i de ulike etasjene, har vi levert infonisjer med LED-vegger i hver av etasjene. LED-veggene med rundt 4 meters bildebredde utgjør et naturlig møtested i hver etasje. Bak skjermene ligger det et fleksibelt software system hvor man kan dele det innholdet man ønsker. Alt fra presentasjoner, til program for dagen eller veivisning.


Infoskjermer
Totalt har vi levert 44 informasjonsdisplays fordelt på publikumsområde både innen- og utendørs samt internt der bare personale ferdes.

Streaming og opptak
Biblioteket har også fått en streaming-løsning med hele 4 profesjonelle 4K kameraer og en videoproduksjons mikser som gjør det mulig å gjennomføre en full flerkamera produksjon og dele innholdet som produseres til andre lokasjoner i huset eller over internett. Streamingløsningen er portabel og kan lett flyttes og benyttes alle steder både i- og utenfor bygget.

Bookingsystem
Interaktiv rombooking løsning for 43 rom er levert. Disse er fordelt på både interne møterom og rom, som feks studieceller, som kan reserveres av brukerne selv på biblioteket.

Sentralisert styresystem
De audiovisuelle anleggene kontrolleres via en sentralisert kontrollprosessorer og lokale betjeningspaneler. Her styrer vi alle funksjoner på de installerte anleggene inkludert lyd, bilde, scene- og almen lys. Vi har også integrasjon med brannvarslingssystemet og kan slå av alt i tilfelle evakuering av bygget. Vi har også fjerntilgang til hele system slik at vår serviceavdeling har mulighet til å feilsøke og yte rask support remote.Vi har også to sentraliserte mediaservere. Den ene av de er tilknyttet digital signage systemet. Herfra er det mulig å distribuere og avspille innhold på stort sett alle visningsflater på bygget, uansett om det er møteromsskjerm, projektorer eller info-skjermer. Den andre mediaserver er forbeholdt sentral lagring av film for visning i bibliotekets to kinoer.

Portabelt utstyr for utstillinger og formidling
I tillegg til de faste installasjoner har vi levert utstyr for et antall mobile talerstoler som er integrert med AV/IP løsningen.

Det er også levert portable lyd- lysmiksere i tillegg til et større antall mikrofoner, både trådløse og kablet, høyttalere, projektorer, lerreter, flatskjermer, touchskjermer, AV/IP de/enkodere, playere, scenespots, kameraer med mere.

PC og tilleggsutstyr
I tillegg til AV utstyr har vi også levert et større antall publikums terminaler, noen av de med utstyr for betjening av personer med synshemming, og betjente stasjoner for personal. Også  to traller for oppbevaring, lading og transport av henholdsvis 30 laptops og 30 iPads for utlån til publikumsgrupper, samt avanserte skrivere, plottere og kuttere, PC’er og eksterne lydkort for folkeverksted og musikkstudio  var en del av leveransen.

 

 

Innhold
Dessuten har en del spill, lyd- og bildetemaer for avspilling i de scenografiske rom i barneavdeling samt utvikling av brukergrensesnitt på nesten alle betjeningsplater blitt utviklet og levert av Presentations Data i tett samarbeid med brukergrupper fra Deichmanske. 

 

 

Relaterte Prosjekter

alle prosjekter